Moje ciasto jogurtowe

Dziś pokażę Wam mój ulubiony przepis na szybkie ciasto jogurtowe, które będziecie w stanie zrobić między jednym płaczem dziecka a drugim. Krótko, zwięźle i bardzo smacznie!

IMG_4441

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego 150g (puste kubeczki posłużą do odmierzania innych składników)

2 jajka

2 kubeczki cukru (ja wolę dać jeden- zdrowiej)

1 łyżeczka wanilii (ekstraktu lub aromatu spożywczego)

1 niepełny kubeczek oleju roślinnego

4 kubeczki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej. W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem. Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie aż się połączą, ale niezbyt długo. Opcjonalnie można wsypać 2 kubeczki zamrożonych owoców. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu i sprężyste w środku, najlepiej smakuje na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego.

Uwielbiam ten przepis i w zależności od nastroju modyfikuję jego skład; czasem dodaję na wierzch jabłka, czasem wyciskam do środka jeżyny, które zabarwiają ciasto na ciemnoniebieski kolor, a ostatnio zrobiłam je z granatem i cukrem pudrem- wszystko do niego pasuje!

IMG_4444

życzę przyjemności i udanego wypieku!

pozdrawiam

PS. Jeśli znacie inne ciekawe i szybkie przepisy, z chęcią poczytam. Zapraszam do komentowania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s